ADAPOST CAINI

         Baza legală după care a fost înființată adăpostul de câini a Municipiului Tg-Mureș:

– Legea nr. 227/2002, pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

– Legea nr. 205/2004, privind protecția animalelor, cu modificările și completările ulterioare;

– Legea nr. 258/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân;

– Hotărârea Guvernului nr. 1059/2013, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

        Așadar Biroul de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân și Ecarisaj, are ca și obiective generale, participarea la asigurarea protecției și  satisfacerii cerințelor și nevoilor comunității locale prin aplicarea la nivelul Mun. Târgu-Mureș a prevederilor OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

Date despre adăpost:

         Adăpostul de pe str. Prutului nr. 29, funcționează din anul 2008, atunci existând doua boxe comune, în care erau aproximativ 25-35 de câini, de atunci fiind în continuă dezvoltare și modernizare, în prezent având o capacitate de cazare de 250 de capete câini.

         Adăpostul a fost autorizat sanitar veterinar, îndeplinind cerințele conform legilor sus menționate, în anul 2011. Biroul de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân și Ecarisaj având atunci, ca și obiectiv specific creșterea eficienței organizării și coordonării activității de gestionare a câinilor fără stăpân prin eliminarea acestora de pe domeniul public în procent de 99% în următorii 10 ani, acesta fiind realizat, până în anul 2021, în prezent apărând alte probleme care nu permit eliberarea străzilor din Municipiul Tg-Mureș, de câini fără stăpân, în totalitate.

Modul de funcționare a adăpostului:

Adăpostul de câini are un program de funcționare:

  • Câinii adăpostului se pot vizita, de luni până vineri între orele 08.30-18.30;
  • Sâmbătă și duminică și în zilele de sărbătoare:- nu este program cu publicul.

Activitatea adăpostului este după cum urmează:

  • Hrănire/adăpare câini;
  • Curățarea /dezinfectarea boxelor;
  • Capturarea câinilor proveniți din reclamații scrise sau telefonice;
  • Tratamente necesare câinilor conform legii;
  • Sterilizarea / castrarea câinilor;
  • Oferirea spre adopție a câinilor din adăpost;
  • Gestionarea adăpostului prin înregistrarea tuturor datelor despre câini de la intrare până la ieșirea din adăpost;

Adopția câinilor:

Adopția se poate face de luni până vineri între orele 08.00-15.00.

Așa cum s-a precizat și mai sus, câinii se pot vizita, de luni până vineri între orele 08.30-18:30, se pot alege și dacă sunt pregătiți pentru adopție a doua zi se pot duce acasă. Dacă nu sunt pregătiți, se vor face toate procedurile necesare pentru adopție, în cel mai scurt timp posibil și se va anunța, telefonic, persoana care dorește să adopte cățelul.

Pentru adopție este nevoie de actul de identitate a persoanei adoptatoare.

Trebuie știut că, câinii care se pot adopta de la adăpost trebuie să fie ,, pregătiți” pentru adopție. Acest lucru înseamnă că, câinii adoptabili sunt deparazitați, vaccinați antirabic/ polivalent, microcipuiți, sterilizați/castrați.

La data adoptării, se va întocmi:

– un formular de adopție;

 – carnet de sănătate, în care se va trece data vaccinării, deparazitării, sterilizarea/castrarea, numărul de microcip al cățelului adoptat. Câinele adoptat va fi înregistrat în programul RECS, cu datele persoanei adoptatoare și datele câinelui (număr microcip, caracteristicile câinelui).

Reclamații:

   Sesizări și reclamații cu privire la existența unor câini fără stăpân, pe domeniul public sau privat se pot face prin e-mail, la: secretariat@seretirgumures.ro, către:

   Serviciul Public Ecologie Peisagistică și Salubrizare Urbană

   Biroul de Gestiune Câini Fără Stăpân și Ecarisaj

   De asemenea, persoanele care observă prezența unor câini fără stăpân, hoinărind pe străzile Municipiului Tg-Mureș sunt rugate să sune la numărul de telefon: 0725 609 434.

Echipajul Biroului de Gestiune Câini Fără Stăpân și Ecarisaj se va deplasa pentru a captura câini, în cel mai scurt timp posibil.